Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Meraf Bahta stängs av för brott mot dopingreglerna

Meraf Bahta stängs av från träning och tävling av Riksidrottsnämnden. Avstängningen gäller från och med den 1 september 2018 till den 31 augusti 2019.
– Vi kommer nu att gå igenom beslutsunderlaget närmare, säger Stefan Olsson, generalsekreterare på Svensk Friidrott.

Anledningen till avstängningen är att Meraf Bahta under fjolåret bedömdes ha underlåtet att följa reglerna som elitidrottare är tvungna att följa gällande vistelserapportering. När nu ärendet under våren togs upp igen av Riksidrottsnämnden fastställdes en avstängningslängd på ett år. Däremot ska noteras att en stor del av strafftiden redan passerats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Avstängningen går ut den 31 augusti i år, vilket möjliggör för Hälle-löparen att delta i VM i Qatar som börjar i slutet på september.

– Det har varit en lång väntan, men nu har Meraf, hennes omgivning och även vi ett beslut att förhålla oss till. Vi ser även att det finns flera anledningar att granska processen. Avstängningens längd och dateringen visar också på komplexiteten i ärendet, säger Stefan Olsson i ett pressmeddelande.

Riksidrottsnämnden är svensk idrotts högsta juridiska instans. Om Meraf Bahta skulle vilja överklaga beslutet skulle hon få göra det till CAS, idrottens skiljedomstol.

Förbundskaptenen "Orimligt lång väntan"

Friidrottslandslagets förbundskapten Karin Torneklint är nöjd över att beslutet kommit, men menar att det dröjt för länge.

– Det har varit en orimligt lång väntan på ett beslut som är väldigt tufft för henne. Det är bra att nu ha något att förhålla sig till. Men det är otroligt komplext och fallet har många förmildrande omständigheter.

Att Bahta inte följt reglerna gällande vistelserapportering förklarar Torneklint med systemets komplexitet.

– Hon har inte klarat av att ta hjälp i det här systemet, det är ett komplext system att hantera. Hon har inte medvetet gjort sig otillgänglig.

– Rent juridiskt är det alltid hennes fel, men vi har försökt hjälpa henne för att det ska bli korrekt. Det har inte varit hennes avsikt att hon inte varit där på kontrollerna.

27 september börjar VM i Doha. Då har Bahtas avstängning hävts, vilket gör henne tillgänglig att delta i mästerskapet. Om hon kommer vara med då vill förbundskaptenen inte svara på.

– Det kommer jag titta på senare. Hon behöver själv läsa beslutet och tänka innan hon tar något sådant beslut. Men om hon vill kommer hennes karriär fortsätta länge, för hon är en fantastisk löpare, säger Karin Torneklint.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.