Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) ansvarar för bland annat konsumentpolitik. Bild: Marko Säävälä/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

EU på väg att förbjuda robotköp av biljetter

GP har i flera delar berättat om den skandalomsusade schweiziska biljettsajten Viagogo som har satts upp på Konsumentverkets varningslista. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) menar att det krävs nya EU-lagar när andrahandsmarknaden för biljetter nu har digitaliserats. Bland annat att förbjuda robotköp.

När GP testade att köpa biljetter på sajten viagogo.se slutade det med att vi hamnade med dyra plåtar utanför ett öde Gamla Ullevi. Matchen mellan IFK Göteborg och Örebro SK hade spelats dagen innan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Viagogos vd Cris Miller medger att det var ett misstag att det gick att köpa biljetter till fel dag. I ett mejl skriver han att de konstant hanterar hundratusentals evenemang världen över och har ett team som ska säkerställa att evenemangen finns på marknaden.

Han berättar också att Viagogo tar allvarligt på de anmälningar som kommit in till Konsumentverket. 2018 fick myndigheten in 132 stycken, vilket gör Viagogo till det sjunde mest anmälda företaget förra året.

LÄS MER: Ardalan Shekarabi med kraftik kritik mot Zlatan

Ardalan Shekarabi är Sveriges civilminister och på senare tid har man kunnat höra honom skälla på spelbolag för deras reklam. På hans bord ligger frågor som rör konsumentlagstiftning och han känner väl till Viagogo.

– Konsumentverket har utifrån sitt uppdrag haft kontakt med schweiziska konsumentmyndigheten om agerande mot Viagogo. Rättsprocess är inledd i Schweiz. Dessutom har Konsumentverket fört upp Viagogo på varningslistan. Vi kollar specifikt på det här bolaget, men det finns ju fler bolag som håller på med det här fenomenet, säger han.

När det gäller rättsprocessen menar Cris Miller att Viagogo har haft kontakt med den schweiziska myndigheten och att de känner sig trygga med att situationen kommer att reda ut sig.

Inväntar ny EU-lag

LÄS MER: Konsumentverket varnar– ändå tjänar Google miljoner på Viagogo

I Sverige är det lagligt med andrahandsförsäljning av biljetter. I andra länder i Europa ser det annorlunda ut. I Belgien är till exempel organiserad andrahandsförsäljning förbjuden, i Danmark får man inte sälja vidare till högre pris.

Ardalan Shekarabi tycker dock att lagstiftningen måste ske på en högre nivå. Han påpekar att digitaliseringen har gjort att vi nu handlar med varor och tjänster över nationsgränser, och menar att frågan därför bör ligga på EU-nivå.

– Där har vi precis inlett en process som snart kommer att resultera i en ny EU-lagstiftning som handlar om att attackera verktygen som den här typen av bolag använder sig av. De köper biljetter med hjälp av robotar och säljer dem sedan vidare i andra hand.

Kan du fastslå att Viagogo använder robotmetoder?

– Nej, det kan jag inte säga naturligtvis. Jag har inte bevis på företagsnivå vilka metoder de använt sig av, men generellt kan man säga att de här bolagen som jobbar med andrahandsförsäljning använder sig av systematiserade inköp. Då är det klart att man använder sig av modern teknik.

LÄS MER: "Folk står och gråter utanför"

Den nya EU-lagen skulle innebära ett förbud mot robotköp av biljetter. I april godkändes förslaget som en del av ett större konsumentlagspaket och nu ska ärendet vidare till EU:s ministerråd, vilket väntas ske till hösten.

Europaparlamentet i Strasbourg har nyligen godkänt ett större konsumentlagspaket. Där ingår bland annat ett förbud mot robotköp av biljetter. Nästa steg är EU:s ministerråd.. Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Följer branschens utveckling

LÄS MER: Så kan du luras av Viagogo – GP granskar kritiserade biljettsajten

Ardalan Shekarabi förklarar att regeringen annars följer branschens utveckling. Som exempel nämner han att arrangörer har börjat vidta egna åtgärder, som att införa personliga biljetter.

– Det är klart att det är ett tämligen effektivt verktyg för att förhindra den här typen av andrahandsförsäljning.

Personliga biljetter kan dock skapa bekymmer. Förra sommaren spelade Ed Sheeran på Nya Ullevi, då många fans hade köpt biljetter i andra hand via Viagogo. GP var på plats när hundratals fans nekades inträde.

När GP frågar varför Viagogo tillät försäljning svarar Cris Miller att de har en "grundläggande tro på rätten att överföra evenemangsbiljetter" och att arrangörernas restriktioner var "orättvisa och löjliga". Han påstår också att de ska ha försökt informera konsertbesökarna att det krävde särskilda arrangemang.

LÄS MER: Ingen rättspraxis kring personliga biljetter

Vad kan regeringen göra för att se till att personer inte råkar köpa biljetter som de inte kommer in med?

– Konsumentverket kan föra upp bolagen på varningslistan. Min rekommendation till alla konsumenter är att innan man köper biljetter kontrollera om bolaget finns på Konsumentverkets varningslista, säger Ardalan Shekarabi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.