Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hundratusentals personer har skrivit under ett upprop som kräver att svenska myndigheter släpper Asap Rocky på fri fot. Arkivbild. Bild: Charles Sykes/Invision/AP/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Över 300 000 i upprop för Asap Rocky

Inom loppet av ett dygn har drygt 330 000 personer skrivit under ett upprop på sajten change.org, med kravet att hiphopartisten Asap Rocky försätts på fri fot.

Uppropet riktar sig till svenska myndigheter. Skaparna av uppropet anser att artisten endast handlat i självförsvar, och därmed inte begått något brott.

Den världsberömda hiphopartisten sitter häktad i Sverige sedan den 5 juli, misstänkt på sannolika skäl för en misshandel i centrala Stockholm.

Uppropet, som i stadig takt närmar sig sitt mål på 500 000 underskrifter, skapades kort efter att den amerikanska nöjessajten TMZ publicerat en uppmärksammad artikel om hur Asap Rockys påstås ha det i svenskt häkte.

I artikeln skriver TMZ, som säger sig ha pratat med "källor med direkt kännedom", bland annat att Asap Rocky lever under inhumana förhållanden med oätbar mat, dåligt dricksvatten, cellgrannar som kastar avföring och att han tvingas sova på golvet.

Uppgifterna dementeras av Kriminalvården, som i ett mejl till TT skriver att alla intagna får tre mål mat om dagen samt bor i ett rum med ett skrivbord, en säng med madrass och en tv. Häktet är nyrenoverat, enligt myndigheten.